2015. augusztus 13. csütörtök, 08:28

Tudjuk, értsük, alkalmazzuk!

 

“Mindössze az eltelt időt figyeljük: a vásárló megrendelésének pillanatától a pénz begyűjtésének pillanatáig. Ezt az időt csökkentjük azáltal, hogy eltüntetjük az értéket nem hozzáadó veszteségeket.” 

Taiichi Ohno

 

Az idézetből már biztos tudja a kedves Olvasó, hogy cikkünk nem másról szól, mint a Leanről.

Sokszor hallunk róla, hiszen egyre inkább teret hódít ez a módszer. De miről is van szó tulajdonképpen? Valóban csupán egy módszer? És ha az, elég, ha néhány cikket, könyvet elolvasunk a témában és máris sikeresen alkalmazzuk? 

 

Mi is az a Lean? 

Stratégia a vállalati folyamatok állandó jobbítására, veszteségeinek kiküszöbölésére, a vevői elégedettség folyamatos javítására.

Természetesen a gyártásban dolgozók nagy része már találkozott a Lean fogalmával. Számos képzés érhető el a piacon a témában, amit a jobbítani kívánó cégek maguktól, vagy vevői ösztönzésre igénybe is vesznek. Nálunk, a TEKT-nél is több, a témával foglalkozó képzés elérhető: a néhány napos tréningtől a heteket igénybevevőig, a kezdő színtől át a haladó szintig – mindenkinek az igénye szerint.

Amit fontos tudni, mielőtt döntünk egy-egy Lean tréningre való jelentkezés előtt: a Lean nem csupán módszerek és eszközök összessége, hanem filozófia! Vagyis a sikeres alkalmazásához meg kell érteni a mögötte meghúzódó filozófiát! Nem elégséges, ha csupán az alkalmazni kívánt területen dolgozókat képezzük ki rá; fontos, hogy a terület környezete is tisztában legyen a Lean alapokkal, hogy a vezetőség is magáévá tegye, így biztos hátteret biztosítva a gyártásban részt vevőknek!

 

A napokban fejeződött be egy Lean alapismeret képzéssorozatunk egy nagy autóipari beszállító magyarországi leányvállalatánál Makón. A cég TÁMOP pályázat keretében valósítatta meg a képzés: 27 fő részvételével, 3 csoportra osztva.

Fő feladatunk a Lean manufacturing átadása, módszerének, filozófiájának megértetése volt. És mivel kihelyezett tréningjeink semmi esetre sem nevezhető „dobozos” képzésnek, az alap tananyagot cégre szabottan adtuk át a résztvevőknek.

A 3x3 nap alkalmával megismerkedtek többek között a Lean 5 alapelvével, a Lean irányelvekkel, a Lean szervezet jellemzőivel, veszteségcsökkentés, 5S, JIT-val. Mindent a cég mindennapjaiból vett példákkal és számos szimulációs gyakorlattal megfűszerezve tettük használható tudást adó képzéssé.

Egy hét elteltével már kaptunk pozitív visszajelzést a területvezetőtől: a menedzsment „határozottan elégedett az első csoportban részt vevők változásával, jobbító ötletek is mutatkoznak a tréningnek köszönhetően. Konkrét pozitívum, hogy kezdik érteni az 5S-t.”

 

Egy-egy ilyen trénig során, főként, ha több csoportról van szó, azonban nem csupán szakmai ismeret átadásáról van szó: felszínre kerülhetnek a társrészlegek, társosztályok között meghúzódó ellentétek is. A tanfolyam értékelőkön visszajelzett észrevételek, illetve az oktatók által begyűjtött információk segítségével igyekszünk a képzéseinket igénybe vevő Partnereinket tájékoztatni a tréning tapasztalatairól, hiszen ezek fontos alapot szolgáltatnak további lépésekhez – legyen szó egy következő szakmai képzés megválasztásáról, vagy akár egy együttműködést szolgáló tréning szükségességéről.

Lehetőségeinkhez mérten egy nagyobb volumenű képzéssorozat alkalmával tömör összefoglalóval, javaslattétellel igyekszünk komplex szolgáltatást nyújtani a minket választó cégeknek. Ezzel is biztosítva, hogy a lezajlott képzés ne csak egy abszolvált képzés legyen, hanem valóban egy hasznosítható tudást adó tréning.

A képzést megrendelő cégtől függ, hogy ezt az extra szolgáltatást igénybe veszi-e, illetve, hogy a javaslattételt megfogadja-e, minden esetre elvitathatatlan, hogy egy „külső szem” visszajelzéséből sokat lehet tanulni!

 

 

Kapcsolódó képzések:

Lean alapok

5S - veztesége, vizualizáció

Megelőző karbantartás - TPM

Képzésnaptár

 

Képzésekről további információ: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 
 

Megrendelőink

Partnereink , hallgatóink mondták

Győri Keksz Kft.

Színvonalas, megfelelő szolgáltatást nyújtottak....

Felhasználói menü

Facebook

Facebook

Linkedin

Linkedin