2016. március 03. csütörtök, 14:27

A szabványnak szabványosítása

 

Hónapokat vártunk a 2015-ös évben a rég beharangozott ISO 9001 szabvány módosítására, majd meghozta az ősz az áttörést: novemberben megjelent az ISO 9001:2015 szabvány szövegezése magyar nyelven is.

Az új szabvány megjelenése megosztja a szakmát: vannak cégek, akik úgy döntenek, hogy nem „vesződnek” az új szabványra való átállásra és a legkésőbb 2018-ban kifutó régi ISO rendszerrel lemondanak a minőségirányítási rendszerükről. Megint mások már nagyon várták a szabvány megjelenését és már keresgélik is az átképzési lehetőségeket, átállást segítő tanácsadókat, rendszerépítőket.

 

És valóban: az ISO 9001:2015 szabvány sok újdonságot hozott, más szemléletet, terminológát alkalmaz, mint a 2008-as változata.

A fejezetek szerkezetének és a terminológiának változtatásával azt szeretnék elérni az alkotók, hogy az ISO 9001 összhangja javuljon a többi irányítási rendszerszabványokkal.

 

Alapvető jellemzője a 2015-ös szabványnak a kockázatalapú gondolkodásmód megszövegesítése. Követelményeket határoz meg, hogy a szervezet megértse környezetét, és hogy kockázatokat határozzon meg a tervezés alapjaként.

A rendszer egyik fő célja, hogy megelőző eszközként működjön – ezt kívánják kifejezni a kockázatalapú gondolkodásmód alkalmazásával. Ez tette lehetővé azt is, hogy ebben a szabványban az előíró követelmények száma csökkent, helyettük a teljesítményalapú követelmények kapnak nagyobb hangsúlyt. Továbbá rugalmasabb a folyamatokra, dokumentált információkra, szervezeti felelősségekre vonatkozó követelményekben, mint elődje.

Ugyan a kockázatokkal való foglalkozásra tevékenységeket kell tervezni a szervezetnek a szabvány előírása szerint, konkrét követelmény nincs – a szervezetre van bízva, hogy kidolgoz-e átfogóbb kockázatkezelési módszertant.

 

Nagyobb hangsúlyt kap a vezetői elkötelezettség 2015-től: a felső vezetőségnek bizonyítania kell vezetői szerepvállalását és elkötelezettségét. Vezetők kötelezettsége, hogy az alkalmazandó jogszabályok és vevői elvárások figyelembe vételével meghatározzák, megértessék a követelményeket – és hogy ezek folyamatosan teljesítve legyenek. Továbbá vezetői feladat a kockázatok és lehetőségek meghatározása is, melyek a termelés megfelelőségére hatással lehetnek és a vevői elégedettséget növelhetik.

 

Az új szabvány bevezetésével minőségszemléleti módváltás szükséges, a kockázatalapú gondolkodásmód elsajátítása, alkalmazása.

 

Az, hogy az átállás mennyire lesz nehézkes, vagy éppen egyszerű, még a jövő zenéje – a merészek most kezdték meg az új szabvány alapján átalakítani rendszerüket.

Ami biztos: a jelenlegi szabvány által kiépített rendszerek maximum 2018-ig lehetnek érvényben, akkor mindenkinek döntenie kell – marad továbbra is a szervezete az ISO 9001 irányítása alatt, vagy szakít a minőségirányítási rendszerrel!

 

Ajánlott képzések:

ISO 9001:2015 átképző nap

Minőségirányítási belső auditor

Inetgrált irányítási rendszer belső auditor

Megrendelőink

Partnereink , hallgatóink mondták

COCO Szépség és Egészség Központ Egyéni Cég (Pécs)

A professzionális tudás maximális segítőkészséggel párosul....

Felhasználói menü

Facebook

Facebook

Linkedin

Linkedin