2016. augusztus 23. kedd, 15:35

Nem lehetsz jó vezető anélkül, hogy jó ember lennél!

 

Vezetők számára kihagyhatatlan könyv Bill George 2003-ban publikált könyve a Hiteles vezetés – Authentic Leadership. A  szerző a vezetői utazást 3 szakaszra bontja. 

 

Az első szakasz kb. 30 éves korunkig tart, ekkor kezd kialakulni személyiségünk, ekkor vagyunk tele világmegváltó ötletekkel. 

 

A második szakaszban, 30 és 60 éves kor között - nagy kihívás a vezető számára, hogy

figyelme fókuszát a saját egójáról átirányítsa környezetének szolgálatára, valamint az, hogy 

tanuljon, dolgozza fel az óhatatlanul bekövetkező kudarcokat.

 

A harmadik szakasz 60 és 90 éves korunk között az, hogy visszaadjunk a közösségnek tapasztalatainkból, bölcsességünkből.

 

Ha megnézem a vezetői utazás ábráját, az jut eszembe, hogy hazánkban fájóan hiányzik a vezetők életéből a 3. szakasz. Nagyszüleim generációjának vezetőit a szocializmus fosztotta meg a 3. életszakasz kiteljesedésétől, apám generációjának vezetőit a rendszerváltás küldte nyugdíjba, az én generációm vezetőinek tapasztalatait pedig a politikai polarizálódás és a felgyorsult technológiai fejlődés fogja értéktelenné tenni.

 

Természetesen mindig vannak kivételek, azonban, ha a 3. szakaszban lévő vezetők nem tudnak segíteni a 2. életszakaszukban lévő vezetők fejlődésében, akkor ez utóbbiaknak nehéz lesz az  “én”  fókuszt átváltani  “mi”  fókuszra, illetve ugyanazokat a hibákat követik el, mint az előző generáció.

 

25 éves tréneri tapasztalatom alapján azt látom – elsősorban frontvonali vezetőket és középvezetőket megismerve – hogy ma a vezetők kiválóvá válásának legnagyobb akadálya az a meggyőződés, hogy azért nevezték ki őket vezetőnek, mert zsenik. A kinevezés után már nincs szükség olvasásra, fejlődésre. Feladtuk csupán annyi, hogy zsenialitásukat tovább adják a körülöttük lévő csekély értelmű és motiválatlan dolgozóknak. Ez a meggyőződés megváltozhatna, vagy szerencsésebb esetben ki sem alakulna, ha tapasztalt, bölcs vezetők mentorkodnának mellettük. 

 

Héder Sándor

 

 

 

Ajánlott képzéseink:

Munkatársból felettes

Konfliktuskezelés

Munkatársak motiválása

 

Megrendelőink

Partnereink , hallgatóink mondták

Fröccsöntő képzésünkről

"Nagyon jónak tartottam az oktatást, a szakmaiság, vagyis az oktató felkészültsége nagyon jó. Érdekes volt a tréning, mert ilyen képzésen még nem jártam. Nagyon korrekt volt. minden aktuális kérdé...

Felhasználói menü

Facebook

Facebook

Linkedin

Linkedin