2015. április 10. péntek, 08:04

Amikor nehéz nemet mondani

 

Nagyon nehéz helyzetben van az a vezető, aki először néz szembe az elbocsátás kemény feladatával. Márpedig, ha valamely munkavállaló sorozatosan nem tartja be a cég előírásait, munkautasításait, mindazt, amit a munkaszerződésében vállalt, akkor a vezető nem tehet mást. 

Persze a beosztott ilyenkor szívhez szóló kifogásokkal hozakodik elő, melyek általában kinyomozhatatlanok.

 

Egyedül neveli a gyermekét. 

Ő tartja el beteg, magatehetetlen szüleit.

Nincs pénze gyógyszerre.

Csak kutyakosztot tud a családja enni.

 

Kezdő vezetőnek az ilyen döntés álmatlan éjszakákat okoz. Ilyenkor a vezetőnek egy nagyobb IGEN-t kell keresnie a „nem” mögött. Amikor elbocsájt egy nem teljesítő munkatársat, igent mond a becsületesen dolgozók csapatmunkájára, azok eredményességére.

 

Igent mond az igazságos munkavégzésre, hisz nem hagyhatja, hogy a becsületesen dolgozók végezzék el a nem-teljesítők munkáját is.

Egy vezető nem veheti vállára a dolgozó keresztjét, mert neki is megvan a sajátja. Amit viszont meg kell, hogy tegyen - és ezt alaposan részletezzük frontvonali vezetői (művezetői, supervisori, csoportvezetői, részlegvezetői) képzéseinken - az a következő. A vezetőnek a nem megfelelő viselkedés első megjelenésekor komolyan kell vennie azt, visszajelzést kell adnia a beosztottnak, vagyis nyugodt hangon elbeszélgetni vele, és elérni, hogy elismerje hibáját, belássa annak következményeit mind magára, mind a csapatra vonatkozóan. 

A hatékony, elegáns és emberbarát negatív visszajelzés megfogalmazása szintén nem könnyű feladat. Képzéseinken gyakorlatorientált segítséget kaphat, mind a nemet mondás, mint az asszertív visszajelzések elsajátításához. 

 

 

Héder Sándor 

mérnök, tréner, coach

címzetes egyetemi docens

 

Kapcsolódó képzéseink:

Vezetői képzés középvezetők részére

Konfliktukezelő tréning

Projektmenedzsment

 

Megrendelőink

Partnereink , hallgatóink mondták

Delphi - Autóipari belső auditor képzés

"Nagyon érezhető volt az oktatók szakmaisága és rugalmassága! Az átadott tudásanyag nem volt száraz, hanem meglehetősen érdekes. Minden feltett kérdésre korrekt választ kaptunk."...

Felhasználói menü

Facebook

Facebook

Linkedin

Linkedin