2015. április 10. péntek, 08:04

Amikor nehéz nemet mondani

 

Nagyon nehéz helyzetben van az a vezető, aki először néz szembe az elbocsátás kemény feladatával. Márpedig, ha valamely munkavállaló sorozatosan nem tartja be a cég előírásait, munkautasításait, mindazt, amit a munkaszerződésében vállalt, akkor a vezető nem tehet mást. 

Persze a beosztott ilyenkor szívhez szóló kifogásokkal hozakodik elő, melyek általában kinyomozhatatlanok.

 

Egyedül neveli a gyermekét. 

Ő tartja el beteg, magatehetetlen szüleit.

Nincs pénze gyógyszerre.

Csak kutyakosztot tud a családja enni.

 

Kezdő vezetőnek az ilyen döntés álmatlan éjszakákat okoz. Ilyenkor a vezetőnek egy nagyobb IGEN-t kell keresnie a „nem” mögött. Amikor elbocsájt egy nem teljesítő munkatársat, igent mond a becsületesen dolgozók csapatmunkájára, azok eredményességére.

 

Igent mond az igazságos munkavégzésre, hisz nem hagyhatja, hogy a becsületesen dolgozók végezzék el a nem-teljesítők munkáját is.

Egy vezető nem veheti vállára a dolgozó keresztjét, mert neki is megvan a sajátja. Amit viszont meg kell, hogy tegyen - és ezt alaposan részletezzük frontvonali vezetői (művezetői, supervisori, csoportvezetői, részlegvezetői) képzéseinken - az a következő. A vezetőnek a nem megfelelő viselkedés első megjelenésekor komolyan kell vennie azt, visszajelzést kell adnia a beosztottnak, vagyis nyugodt hangon elbeszélgetni vele, és elérni, hogy elismerje hibáját, belássa annak következményeit mind magára, mind a csapatra vonatkozóan. 

A hatékony, elegáns és emberbarát negatív visszajelzés megfogalmazása szintén nem könnyű feladat. Képzéseinken gyakorlatorientált segítséget kaphat, mind a nemet mondás, mint az asszertív visszajelzések elsajátításához. 

 

 

Héder Sándor 

mérnök, tréner, coach

címzetes egyetemi docens

 

Kapcsolódó képzéseink:

Vezetői képzés középvezetők részére

Konfliktukezelő tréning

Projektmenedzsment

 

Megrendelőink

Partnereink , hallgatóink mondták

ARGE 2000 Kft. (Gyál)

A szervezésben gyors, rugalmas, vevő centrikus, az ARGE 2000 Kft. számára tökéletesen megfelelő!....

Felhasználói menü

Facebook

Facebook

Linkedin

Linkedin