2016. november 28. hétfő, 16:52

Munkavédelmi képviselőkre vonatozó megváltozott szabályozás

 

Már 20 fő foglalkoztatása esetén kötelező munkavédelmi képviselőt választani!
 
 
2016. július 8-tól minden 20 főt elérő, a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (továbbiakban: Mvt.) szerinti szervezett munkavégzés fogalomkörébe tartozó munkáltatónál meg kell szervezni a munkavédelmi képviselő választást az alábbiak figyelembevételével:
  • azon munkáltatónál, ahol van választott munkavédelmi képviselő, az Mvt. megváltozott rendelkezéseit a munkavédelmi képviselő mandátumának lejártát követő munkavédelmi képviselő választás során kell alkalmazni.
  • azon munkáltatónál, ahol munkavédelmi képviselő választásra nem került sor, az Mvt. megváltozott 70/A. § (1) és (2) bekezdése szerinti munkavédelmi képviselő választást a törvény hatálybalépését követően fél éven belül meg kell tartani.
Konkretizálásra került a munkavédelmi képviselők munkajogi védelmére vonatkozó szabályozás, amelynek értelmében a munkáltatónál megválasztott valamennyi munkavédelmi képviselőt megilleti a Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 273. § (1) szerinti munkajogi védelem, az Mt. 273. § (2) bekezdése szerinti tartamban. A munkavédelmi bizottság, annak hiányában a munkavédelmi képviselő választás során létrejött választási bizottság tagjainak egyetértése szükséges a munkavédelmi képviselő munkaviszonyának a munkáltató által felmondással történő megszüntetéséhez, valamint a munkáltató tisztségviselőt érintő Mt. 53. § szerinti intézkedéséhez (munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás). A védelem a tisztségviselőt megbízatásának idejére és annak megszűnését követő hat hónapra illeti meg, feltéve, ha a tisztségét legalább tizenkét hónapon át betöltötte.
 
A megválasztott munkavédelmi képviselőknek évente (a munkavédelmi törvényben meghatározott) 8 órás továbbképzést a munkáltatónak kötelező biztosítani.
 
20 fő munkavállalói létszám fölött kötelező munkavédelmi képviselő választást tartani vagy ha korábban Önök még nem tartottak választást, akkor 2017. január 8-ig meg kell azt tartaniuk!
 
A megválasztott munkavédelmi képviselő képzését, továbbképzését bízza ránk! Évente különböző időpontokban indítunk képzéseket, hogy mindenki megtalálhassa a számára megfelelő időpontot!
 
 
 
Horváth Edit
 
 
 
 
 

Megrendelőink

Partnereink , hallgatóink mondták

Metz - Méréstechnikai képzés

"A képzés teljesen lefedte az igényeinket, főleg az oktató profizmusa tetszett. Minden kérdésre válaszolt, addig nem mentünk tovább az anyagban, amíg meg nem értettük." ...

Felhasználói menü

Facebook

Facebook

Linkedin

Linkedin