2016. május 12. csütörtök, 13:44

Koordináta méréstechnika képzés - az Opelnél jártunk 

 

 

Szentgotthárdon az Opel folyamat mérnökeivel volt szerencsém 5 napot konzultálni GD&T és koordináta méréstechnika témakörben. Tudatos a konzultáció szóhasználat, mert általánosan jól felkészült csapattal találkoztam a gyártási területről. A beosztásuknak megfelelően eléggé szerteágazó ismeretekkel rendelkeztek.

 

GD&T témakörben érintettünk általános rajzi előírásokat és jelöléseket, forma és helyzettűréseket. Megbeszéltük ezek összefüggéseit konzultációs jelleggel illetve, hogy mivel lehet kiváltani bizonyos rajzi specifikációkat. Átbeszéltük a bázisok, bázis rendszerek jelöléseit, értelmezéseit. Megvitattuk, hogyan lehet összefüggésbe hozni a gyártás különböző stádiumában lévő motoralkatrészek bázis rendszereit. 

 

Koordináta méréstechnika berkein belül megbeszéltük a koordináta mérés alapjai, mérőgépek felépítéseit, kialakításait. A gyártás ellenőrzésére kialakított laborban meg is tudtuk nézni ezeket. Építettünk tapintókat és rendszerbe állítottuk azt. Megbeszéltük a KMG (koordináta mérőgép) mérésre alkalmas állapotát és a rendelkezésünkre álló gépen be is tudtam mutatni mind ezt.  Megismerkedtek az alap geometriai 2 és 3D-s elemekkel. Kitértünk a mérőprogramok felépítésére, a mérés ismételhetőségére és az eredményeket befolyásoló tényezőkre.

 

A helyszínen jól megfigyelhető volt a KMG mint gyártást támogató eszköz integrálhatósága a termelési folyamatba. Ezt a témakört is érintettük, mivel a résztvevőket érdekelte, hogy mint eszköz mire és hogyan használható a mérőgép. Jelentős szerep jutott az Offline munka állomásnak is. Itt betekintést nyerhettek a résztvevők, hogy mire is használható egy géptől független helyen kialakított munka állomás. Hogyan mentesíti a mérőgépet bizonyos terhek alól, valamint a meglévő, a gyártás ellenőrzése során elmentett adatokkal miként lehet betekintést nyerni adott esetben ténylegesen megmért alkatrészek dimenzionális jellemzőibe. Tervezett változtatás esetén a jelenlegi gyártásra gyakorolt, mérőgéppel ellenőrzött méretek változása hogyan figyelhető meg.

 
 

Nagy Zsolt - oktató

 
 

Ajánlott képzéseink:

Méréstechnika

Mérőeszköz felügyelő

GD&T

Megrendelőink

Partnereink , hallgatóink mondták

Dewhurst Hungary Kft. (Sóskút)

Munkatársaik szakértelmükkel, kitartásukkal, lelkiismeretes munkájukkal a megbízói igényeinket magas minőségi színvonalon, rugalmasan és kifogástalanul teljesítették. ...

Felhasználói menü

Facebook

Facebook

Linkedin

Linkedin